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Pharmacists, pharmacy interns, and technicians are authorized by the federal government to 
conduct COVID-19 testing, subject to certain requirements, during the public health emergency. 
Learn about this temporary authority and the requirements that need to be met. 

APhA COVID-19 RESOURCES: KNOW THE FACTS
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Pharmacists’ Authority to Test for COVID-19
In April 2020, the U.S. Department of Health and Human Services (HHS) Office of the Assistant 
Secretary for Health (OASH) authorized licensed pharmacists to order and administer FDA-authorized 
COVID-19 tests during the public health emergency under the Public Readiness and Emergency 
Preparedness (PREP) Act. In an Advisory Opinion that followed, HHS asserts this temporary authority 
was meant to preempt any state or local requirement that directly or indirectly prohibits a pharmacist 
from ordering or administering COVID-19 tests. Many entities are involved in supporting or impacting 
a pharmacist’s ability to provide COVID-19 testing to patients, as depicted in the diagram below. More 
information about these entities follows. 

Employer Policies

State Pharmacist Scope of Practice

State CLIA Requirements

CMS CLIA Certificate of Waiver Process

FDA Authorization of Tests
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FDA Emergency Use Authorization of Point-of-Care Tests

Pharmacists’ authority to order and administer COVID-19 tests requires that the test be authorized 
or cleared by the FDA. FDA authorization of COVID-19 tests is provided through Emergency Use 
Authorizations (EUAs). Pharmacists should refer to FDA’s list of COVID-19 tests with EUAs before 
ordering a test.

https://www.hhs.gov/sites/default/files/authorizing-licensed-pharmacists-to-order-and-administer-covid-19-tests.pdf
https://www.hhs.gov/sites/default/files/advisory-opinion-20-02-hhs-ogc-prep-act.pdf
https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/mcm-legal-regulatory-and-policy-framework/emergency-use-authorization
https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/mcm-legal-regulatory-and-policy-framework/emergency-use-authorization
https://www.fda.gov/medical-devices/coronavirus-disease-2019-covid-19-emergency-use-authorizations-medical-devices/vitro-diagnostics-euas
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It is also important to pay attention to the setting the test is authorized to be used in. Many tests are 
only authorized to be conducted in a high or moderate complexity laboratory; however, pharmacists 
can partner with these laboratories to collect the specimen from patients for these tests. In a point-
of-care testing model, tests authorized for patient care settings (indicated by a “W” on FDA’s list of 
COVID-19 tests with EUAs) can be conducted at pharmacies with an appropriate Clinical Laboratory 
Improvement Amendment (CLIA) Certificate of Waiver. “Pharmacy Models for COVID-19,” in APhA’s 
COVID-19 Resources: Know the Facts library, provides more information to help you understand the 
different approaches to testing and determine which model makes sense for your pharmacy practice. 

For more information, refer to “Pharmacists’ Guide to Authorized COVID-19 Tests and the CLIA Waiver 
Process” in APhA’s COVID-19 Resources: Know the Facts library.

CMS CLIA Certificate of Waiver Process

CMS manages the process to obtain a CLIA Certificate of Waiver, and some states have additional 
regulations or guidance related to the process. CMS’s Quick Start Guide details the process and 
includes helpful graphics and links. More information is also available on the agency’s CLIA webpage 
as well as in its How to Obtain a CLIA Certificate of Waiver resource.

For more information, refer to “Pharmacists’ Guide to Authorized COVID-19 Tests and the CLIA Waiver 
Process” in APhA’s COVID-19 Resources: Know the Facts library.

State CLIA Requirements

Contact your State Agency and CLIA Operations Branch for state-specific considerations and 
requirements that may apply.

State Pharmacist Scope of Practice 

Pharmacists interested in providing COVID-19 testing should refer to 
their board of pharmacy to identify state-based considerations or 
restrictions to testing provided by pharmacists and can reference the 
National Alliance of State Pharmacy Associations (NASPA) COVID-19 
Testing webpage to view information about state actions related to 
testing. 

Employer Policies

Pharmacists should refer to employer policies to be familiar with 
requirements specific to their pharmacy practice setting. 
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https://www.pharmacist.com/coronavirus/practice-resources
https://www.pharmacist.com/coronavirus/practice-resources
https://www.cms.gov/files/document/cms-clia-laboratory-quick-start-guide-remediated.pdf
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Legislation/CLIA/index?redirect=/clia
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Legislation/CLIA/downloads/HowObtainCertificateofWaiver.pdf
https://www.pharmacist.com/coronavirus/practice-resources
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Legislation/CLIA/State_Agency_and_Regional_Office_CLIA_Contacts
https://nabp.pharmacy/boards-of-pharmacy/
https://naspa.us/resource/covid-19-testing/
https://naspa.us/resource/covid-19-testing/
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Pharmacy Intern and Technician Authority to Test for COVID-19
In October 2020, OASH issued guidance authorizing qualified pharmacy technicians and state-
authorized pharmacy interns to administer FDA-approved COVID-19 tests, including serology tests, 
under the PREP Act during the public health emergency. Only pharmacists can order the test. The 
information below defines qualified state-authorized pharmacy interns and pharmacy technicians. 
Check the guidance for the specific requirements that are attached to this authority for interns and 
technicians. 

State-Authorized Pharmacy Intern (“Intern”)

•	 Pharmacy interns working in states with licensure and/or registration requirements must be 
licensed and/or registered in accordance with state requirements.

•	 Pharmacy interns working in states without licensure and/or registration requirements must be 
authorized by the state—or board of pharmacy in the state—in which the practical pharmacy 
internship occurs.

Qualified Pharmacy Technician (“Technician”)

•	 Pharmacy technicians working in states with licensure and/or registration requirements must 
be licensed and/or registered in accordance with state requirements.

•	 Pharmacy technicians working in states without licensure and/or registration requirements 
must have a Certified Pharmacy Technician (CPhT) certification from either the Pharmacy 
Technician Certification Board or the National Healthcareer Association. 
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Disclaimer: Information related to the COVID-19 pandemic is changing rapidly and continuously. The material and information contained in this publication is 

believed to be current as of the date included on this document. The American Pharmacists Association assumes no responsibility for the accuracy, timeliness, 

errors or omission contained herein. Links to any sources do not constitute any endorsement of, validity, or warranty of the information contained on any site. The 

user of these materials should not under any circumstances solely rely on, or act based on this publication. Pharmacy professionals retain the responsibility for 

using their own professional judgment and practicing in accordance with all rules, regulations, and laws governing the pharmacy practice within their jurisdiction.

https://www.hhs.gov/sites/default/files/prep-act-guidance.pdf

